2811103525 6979422768 Λεβήνου 74, Ηράκλειο gorgoraptisp@gmail.com

Παχυσαρκία και σεξουαλική ανδρική δυσλειτουργία

Παχυσαρκία και σεξουαλική ανδρική δυσλειτουργία


 

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας στη δυτική κοινωνία. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το μεταβολικό σύνδρομο, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπερλιπιδαιμία είναι μερικά από τα νοσολογικά προβλήματα που συνδέονται με την παχυσαρκία. Ωστόσο, υπάρχει ένας σχετικά άγνωστος παράγοντας που σχετίζεται με τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών. Μεγάλες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η παχυσαρκία επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική ορμή (libido), τη στύση και τη γονιμότητα. Συγκεκριμένα, στον παχύ ιστό του σώματος υπάρχει ένα ένζυμο που ονομάζεται αρωματάση, το οποίο μετατρέπει την τεστοστερόνη σε οιστραδιόλη.

Όταν αυτή η μετατροπή συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό, όπως συμβαίνει στην περίπτωση παχύσαρκων ανδρών με υψηλό ποσοστό λιπαρού ιστού, παρατηρούνται οι παραπάνω συμπτώματα, γνωστά ως Δευτεροπαθής Υπογοναδισμός Ανδρικής Παχυσαρκίας (MOSH syndrome). Αυτός ο όρος περιγράφει τη διαταραχή της ισορροπίας των ορμονών τεστοστερόνης και οιστρογόνων, που έχει σημαντικές επιπτώσεις στις μεταβολικές λειτουργίες των ανδρών.

Επιπλέον, σε αυτήν τη διαδικασία συμμετέχουν και αγγειακοί παράγοντες που σχετίζονται με την αθηροσκλήρωση των μικρών αγγείων του πέους, την ενδοθηλιακή βλάβη και την περιφερική αγγειοπάθεια που συνδέονται με τον διαβήτη, με αποτέλεσμα τη μειωμένη ποιότητα της στύσης και μια περαιτέρω ψυχολογική επιβάρυνση για τον άνδρα.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της επίδρασης των οιστρογόνων στην παχυσαρκία των ανδρών είναι η χρήση αναστολέων της αρωματάσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση αναστολέων της αρωματάσης σε παχύσαρκους άνδρες οδηγεί σε τριπλάσια αύξηση της τεστοστερόνης και σημαντική βελτίωση της γονιμότητας.

Ένα ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι η απώλεια μόλις 10% του σωματικού βάρους με συγκεκριμένες διατροφικές οδηγίες συνδέεται με σημαντική βελτίωση της σεξουαλικής επιθυμίας και της στύσης.

 

Πίσω