Τι είναι η λιθίαση του Ουροποιητικού;
Λιθίαση ουροποιητικού είναι η δημιουργία λίθου ή λίθων μέσα στην αποχετευτική μοίρα του ουροποιητικού συστήματος (πυελοκαλυκικό σύστημα του νεφρού, ουτητήρας, ουροδόχος κύστη, ουρήθρα). Είναι η τρίτη κατά σειρά συχνότητας πάθηση του ουροποιητικού στον άνθρωπο, μετά τις ουρολοιμώξεις και τις παθήσεις του προστάτη. Ανάλογα λοιπόν με την εντόπιση, έχουμε λιθίαση των νεφρών (νεφρολιθίαση), λιθίαση των ουρητήρων (των σωλήνων που μεταφέρουν τα ούρα από τους νεφρούς στην ουροδόχο κύστη), λιθίαση της ουροδόχου κύστης και τέλος λιθίαση της ουρήθρας. Οφείλεται σε αυξημένη απέκκριση αλάτων από το νεφρό, με αποτέλεσμα τον υπερκορεσμό των ούρων, το σχηματισμό κρυστάλλων και τελικά τη δημιουργία λίθων. Η λιθίαση είναι πάθηση γνωστή από τους αρχαίους χρόνους και είναι εξαιρετικά συχνή αφού 1 στους 10 ανθρώπους θα εμφανίσει ένα τουλάχιστον επεισόδιο λιθίασης κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Ποια είναι τα ήδη των λίθων
Υπάρχουν διάφορα είδη λίθων που καθορίζονται με βάση τη χημική τους σύσταση.
- Οι λίθοι από ασβέστιο είναι οι πιο συχνοί. Εμφανίζονται σε μεγαλύτερη συχνότητα σε άντρες ηλικίας 30-40 ετών. Το ασβέστιο δημιουργεί σύμπλοκα με άλλες ουσίες των ούρων, όπως τα οξαλικά και ο φωσφόρος, και σχηματίζει τελικά το λίθο (οξαλικό ασβέστιο και φωσφορικό ασβέστιο).
- Οι λίθοι από ουρικό οξύ είναι πιο συχνοί στους άντρες παρά στις γυναίκες. Ο κίνδυνος εμφάνισής τους αυξάνει σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα
- Οι λίθοι από στρουβίτη (μικροβιακοί λίθοι) σχηματίζονται συνήθως σε γυναίκες που πάσχουν από επίμονη λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Οι λίθοι αυτοί μπορεί να γίνουν πολύ μεγάλοι σε μέγεθος.
- Οι λίθοι κυστίνης σχηματίζονται σε άτομα που πάσχουν από κυστινουρία. Αυτή είναι μία κληρονομική νόσος που προσβάλλει και τα δύο φύλα.
- Πολύ σπάνιες μορφές λίθων σχηματίζονται σε ασθενείς που παίρνουν φάρμακα, όπως ινδιναβίρη και τριαμτερένη.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;
Η δημιουργία λίθων στο ουροποιητικό σύστημα καθορίζεται από ενδογενείς (οργανικούς) και εξωγενείς (περιβαλλοντικούς) παράγοντες. Συνήθως, είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που συμβάλλει στη δημιουργία λίθων.
Ηλικία: Οι λίθοι εμφανίζονται συχνότερα στις ηλικίες μεταξύ 20 και 50 ετών.
Φύλο: Οι άντρες εμφανίζουν λιθίαση 2,5 φορές συχνότερα από τις γυναίκες.
Οικογενειακό ιστορικό-κληρονομικότητα: Περίπου το 25% των ασθενών με λιθίαση αναφέρουν ότι υπάρχει συγγενής πρώτου βαθμού με την ίδια πάθηση
Κλιματικές συνθήκες: Άνθρωποι που κατοικούν σε θερμά κλίματα έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν λίθους (αφυδάτωση και υπερκορεσμός των ούρων)
Διατροφή: Η κατανάλωση αυξημένης ποσότητας ζωικού λευκώματος και ζωικού λίπους προδιαθέτει στη δημιουργία λίθων, καθώς και η αυξημένη κατανάλωση αλατιού. Επίσης η υπερβολική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο (γαλακτοκομικά) έχει ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη λιθίασης.
Παχυσαρκία: Το αυξημένο σωματικό βάρος προδιαθέτει στον σχηματισμό λίθων.
Πρόσληψη υγρών: Η κατανάλωση μικρής ποσότητας υγρών, ιδιαίτερα αν είναι λιγότερη από 1,5 λίτρο ημερησίως, αυξάνει την πιθανότητα σχηματισμού λίθων. Ακόμη, η περιεκτικότητα του πόσιμου νερού μιας περιοχής σε ιχνοστοιχεία μπορεί να επηρεάσει τη νόσο.
Επάγγελμα: Οι επαγγελματίες γραφείου παρουσιάζουν αυξημένη συχνότητα νεφρολιθίασης συγκριτικά με τους χειρώνακτες γεγονός που αποδίδεται στη περιορισμένη κινητικότητα ενώ το stress φαίνεται επίσης να αυξάνει το κίνδυνο.
Φαρμακευτική αγωγή: Συγκεκριμένα αντιυπερτασικά φάρμακα, η λήψη αντιόξινων φαρμάκων, παρατεταμένη χρήση κορτιζόνης καθώς και αντιρετροικές αγωγές σε ασθενείς που από HIV, προδιαθέτουν στη δημιουργία λίθων.
Ανατομικές ή λειτουργικές παθήσεις του ουροποιητικού: Στένωση σε κάποιο σημείο του ουρητήρα, στένωση στην πυελοουρητηρική συμβολή, σπογγοειδής νεφρός, καλυκικό εκκόλπωμα, κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση, πεταλοειδής νεφρός, ουρητηροκήλη, νεφρασβέστωση
Άλλες συστηματικές παθήσεις: Υπερπαραθυρεοειδισμός, γαστρεντερικές παθήσεις (νόσος του Crohn, παθήσεις δυσαπορρόφησης), σαρκοείδωση
|