Ποια είναι τα αίτια της Στυτικής Δυσλειτουργίας;
Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να οφείλεται σε ψυχογενή ή οργανικά αίτια, συχνότερα όμως στο συνδυασμό τους δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο
Τα οργανικά αίτια είναι:
Αγγειακά
Αρτηριακή υπέρταση, κάπνισμα αθηρωμάτωση των αγγείων, διαβητική αγγειοπάθεια, μετατραυματικές βλάβες στα αγγεία που τροφοδοτούν το πέος και καρδιολογικά προβλήματα. Θεωρείται μάλιστα, ότι η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί πρόδρομο σύμπτωμα –εμφανίζεται δηλαδή νωρίτερα- της στεφανιαίας νόσου και του εμφράγματος του μυοκαρδίου. Η στύση αποτελεί το βαρόμετρο της υγείας της καρδιάς. Η στυτική. δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο ως πρόβλημα της ποιότητας ζωής των ασθενών, αλλά και ως παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακών ασθενειών
Νευρολογικά
Η λειτουργία του πέους ελέγχεται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Οποιαδήποτε αιτία, νόσημα ή φαρμακευτική αγωγή που θέτουν σε κίνδυνο την λειτουργία του συστήματος αυτού είναι πιθανό να οδηγήσουν σε στυτική δυσλειτουργία. Τέτοιες αιτίες μπορεί να είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος Parkinson, το Alzheimer, η διαβητική νευροπάθεια, οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης π.χ. από τροχαία ατυχήματα και η χρήση νευροληπτικών φαρμάκων –αγχολυτικά, ηρεμιστικά, υπναγωγά.
Ορμονικά
Ολόκληρος ο σεξουαλικός κύκλος – επιθυμία, διέγερση, στύση, εκσπερμάτιση, οργασμός- βρίσκονται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των σεξουαλικών ορμονών. Η τεστοστερόνη και η προλακτίνη άμεσα και έμμεσα οι ορμόνες του θυρεοειδούς, παίζουν σημαντικό ρόλο στην λειτουργία της στύσης. Είτε οφείλονται σε δυσλειτουργία των αντίστοιχων οργάνων δηλαδή των όρχεων και του θυρεοειδή αδένα, είτε σε κεντρική διαταραχή της παραγωγής τους -σε επίπεδο υπόφυσης- είτε στη σταδιακή ελάττωση των επιπέδων της τεστοστερόνης με την αύξηση της ηλικίας (ανδρόπαυση) , η μείωση της τεστοστερόνης είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε διαταραχές στύσης, επιθυμίας (libido), εκσπερμάτισης, οργασμού, γονιμότητας και συστηματικές μεταβολικές διαταραχές.
Μεταβολικό σύνδρομο:
Η συγκεκριμένη συστημική διαταραχή του οργανισμού χαρακτηρίζεται από διαταραχές της χοληστερόλης, των λιπιδίων και του μεταβολισμού της γλυκόζης (σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση και κοιλιακή παχυσαρκία) Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας στον σύγχρονο άνδρα, καθώς αποτελεί νόσο του δυτικού τρόπου ζωής π.χ. την καθιστική ζωή και έλλειψη άσκησης. Μελέτες αποδεικνύουν ότι κεντρικό ρόλο στη ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου διαδραματίζει η έλλειψη τεστοστερόνης.
Φαρμακευτικά
• Αντιυπερτασικά (θειαζιδικά διουρητικά, β-αποκλειστές κ.α.)
• Αντικαταθλιπτικα
• Αντιψυχωτικά
• Αντιανδρογόνα (GnRH αγωνιστές και ανταγωνιστές)
• Ναρκωτικά (αλκοόλ, ηρωίνη, κοκαΐνη, μαριχουάνα, μεθαδόνη)
• Αναβολικά στεροειδή
Χειρουργικές επεμβάσεις:
Πολλές χειρουργικές επεμβάσεις –αρκετές από αυτές είναι πολύ συχνές- είναι πιθανό να οδηγήσουν σε στυτική δυσλειτουργία, συχνά μη αναστρέψιμη, χωρίς την λήψη ακόμα και προληπτικά θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Η ριζική προστατεκτομή – η αφαίρεση του προστάτη για την ύπαρξη καρκίνου- τα χειρουργεία της ελάσσονος πυέλου –για καρκίνο παχέος εντέρου- έχουν ισχυρή πιθανότητα εμφάνισης στυτικής διαταραχής.
Σακχαρώδης διαβήτης:
Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην σχέση στυτικής δυσλειτουργίας και σακχαρώδη διαβήτη. Θα πρέπει να είναι όμως ξεκάθαρο ότι δεν είναι απαραίτητο ο άνδρας με σακχαρώδη διαβήτη να εμφανίσει και διαταραχή της στύσης. Αυτό εξαρτάται από τα επίπεδα ρύθμισης του διαβήτη, από την ύπαρξη άλλων προβλημάτων υγείας, από το είδος των φαρμάκων που χρησιμοποιεί και από την ύπαρξη της ερωτικής επιθυμίας. Είναι αλήθεια ότι ο σακχαρώδης διαβήτης δυνητικά μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα αγγεία και τα νεύρα του πέους, διαταραχές τεστοστερόνης, διαταραχές στην ανατομία του πέους (νόσος peyronie) αλλά και έντονο ψυχολογικό φορτίο λόγω χρόνιου νοσήματος.
Τα ψυχογενή αίτια αφορούν συχνότερα σε νέους άνδρες και οφείλονται στο άγχος της επίδοσης, μία ερωτική απογοήτευση ή την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου της επίδοσης, αλλά και ως δευτερογενές επακόλουθο της οργανικής στυτικής διαταραχής σε μεγαλύτερες ηλικίες. Οι ψυχολογικοί μηχανισμοί που επιδεινώνουν τη στυτική λειτουργία είναι πολλοί, όπως η ελάττωση της ερωτικής επιθυμίας, το άγχος (εργασιακό, κοινωνικό, αποτυχίας στην ερωτική πράξη), φοβίες, ιδεοληψίες ή και συγκεκριμένες ψυχιατρικές παθήσεις, όπως η κατάθλιψη και οι διαταραχές προσωπικότητας.
Πώς γίνεται η διάγνωση της αιτίας;
Η αιτιολογική σχέση της στυτικής δυσλειτουργίας με την πρώιμη διάγνωση νοσημάτων όπως η στεφανιαία νόσος και ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς και η πληθώρα παραγόντων στους οποίους μπορεί να οφείλεται, καθιστά απαραίτητο τον διαγνωστικό έλεγχο για την ξεκάθαρη αναγνώριση της αιτίας αλλά και της βαρύτητας της στυτικής δυσλειτουργίας.
Ο βασικός διαγνωστικός έλεγχος περιλαμβάνει:
- Γενικό ιατρικό και σεξουαλικό ιστορικό. Χρονικός προσδιορισμός της εμφάνισης του προβλήματος, ακριβής καθορισμός της έκτασης, ψυχοκοινωνικό ιστορικό, παρουσία πρωινών στύσεων.
- Κλινική εξέταση ιδιαίτερα έξω γεννητικών οργάνων, μαστών και προστάτη και αδρή νευρολογική εξέταση.
- Εργαστηριακές εξετάσεις: Ο βασικός εργαστηριακός έλεγχος συνίσταται σε γενική εξέταση αίματος και βιοχημικές εξετάσεις που αφορούν μέτρηση σακχάρου και λιπιδίων (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια), καθώς και ορμονικό έλεγχο που αφορά τη μέτρηση της τεστοστερόνης (σε πρωινό δείγμα).
- Μέτρηση πίεσης
- Καρδιολογικός έλεγχος, echo καρδιάς
- Ειδικός ενδοκρινολογικός έλεγχος επί ενδείξεων
Ποιες είναι οι σύγχρονες θεραπείες;
Η θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας είναι υπόθεση του ειδικού. Και όταν αναφερόμαστε στον όρο θεραπεία εννοούμε την κατά το δυνατό βελτίωση της στύσης του με σωστή ενημέρωση για την αγωγή και σεβασμό στις προσδοκίες και τις επιθυμίες του άνδρα. Θεραπευτικές λύσεις υπάρχουν πολλές και η επιλογή θα πρέπει να γίνεται πάντα σε συνεργασία του ανδρολόγου με τον άνδρα, ώστε να γνωρίζει τι να περιμένει από την κάθε θεραπεία και να μην προστίθεται επιπλέον άγχος σε σχέση με το αποτέλεσμα.
|